Vi vil minne om at Jerusalem (Al Quds) er okkupert! Og det gjelder for hele byen. Israel tok den vestlige delen av Jerusalem ved krigen i 1948, og den østlige delen ved krigen i 1967.


FN har i en rekke resolusjoner slått fast «det utillatelige ved å erobre landområder ved krig». Israel har tatt både Vest-Jerusalem og Øst-Jerusalem i krig. Og Jerusalem ? både den vestlige og den østlige delen, er ikke bare blitt okkupert av Israel, men også innlemmet i den israelske staten. Det er illegitimt etter internasjonal lov.

Knapt noe land har godkjent Israel okkupasjon og anneksjon av Jerusalem, og i tråd med dette har de også avstått fra å flytte sine ambassader som fortsatt er i Tel Aviv, til Jerusalem. Den israelske statens nærvær i Jerusalem er illegitimt, og det er viktig å holde fast ved dette!

Etnisk rensing
Palestinske arabere i tusenvis er blitt drevet ut av Jerusalem, og jødiske settlere har flyttet inn. De har overtatt palestinernes boliger, jord og eiendeler. Og bygget nye jødiske institusjoner. Målet er å gjøre Jerusalem til en «jødisk» by, og viske ut byens palestinske karakter.

FN har i en rekke resolusjoner fordømt denne politikken. FN har slått fast at alle tiltak fra Israels side på å endre den fysiske karakter og demografiske sammensetning som bedrives av Israel i Jerusalem, og som har som mål å endre byens status, er uten legal gyldighet. Hva er så byens legale «status»?

Jerusalems status
FNs bruk av ordet «status» refererer til FNs delingsplan i 1947, da Generalforsamling anbefalte et internasjonalt styre for Jerusalem, i samsvar med byens religiøse betydning. Internasjonaliseringen er ikke blitt gjennomført, men prinsippet og vedtaket er ikke blitt endret. Jerusalem forblir – og det gjelder for hele byen – okkupert, etter internasjonale normer.

Palestinernes rett til tilbakevending
FN har også slått fast retten til de palestinere som er drevet ut, eller har måttet flyktet, til å vende tilbake til sine hjem, også i Jerusalem. Den retten skal ingen ta fra dem. Jerusalem (Al Quds) må bli fri! Israel skal ikke kunne ta byen! Vi må stå mot dette.