Ære kvekerne, en liten gruppe som mintes Israels angrep på Gaza nøyaktig for et år siden. Ære kvekerne, som med venner og sympatisører stilte opp på Grønland torg i Oslo, nå sist søndag.


En liten gruppe, 10-15 stykker kanskje? De mintes Israels krigsforbrytelse i Gaza, i vennskap med palestinerne. De har vennskap og fortvilelse i sitt hjerte.

Vi skulle ha vært der alle sammen! (Selv tok jeg feil av tiden.) Ja, vi skulle alle ha vært der! I vennskap og fortvilelse. Og protest mot Israels aggresjon ? deres selvhevdelse og blindhet, råskap og nedlatenhet til palestinernes grunnleggende rettigheter.

Vi skulle alle ha vært der! Gaza ville ikke vært glemt! Som Berthold Brech ville ha sagt: Dette endrer ikke verden! Det forkorter ikke utbyttingens tidsalder. Men Gaza ville ikke vært glemt! Glemselen som kunne falt over Gaza, falt et annet sted i stedet. Men det endrer ikke verden.

Endre verden? Eller i mindre målestokk: Endre forholdene der nede, i Midtøsten, Palestina, Gaza? Vi har ingen strategi for å endre! Annet enn å oppfordre våre makthavere – regjeringer, partier og aviser – til å være aktive for saken. Ære kvekerne som ikke vil glemme! Selv om det ikke endrer verden.